Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Cinsiyet farklılığı nedeniyle ayrımcılık yapmayı suç olarak düzenledik

“`html

T24 Politika

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonu toplantısına katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Töre saikiyle işlenen kasten öldürme suçu, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılacak bir nitelikli suç olarak ele alınacak. Ayrıca, cinsiyet ayrımcılığı suç olarak tanımlanmış durumda.” ifadelerini kullandı.

Yılmaz Tunç, sözlerine devam ederek şunları belirtti:

“Kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın haklarını güçlendirmek için daha önce gerçekleştirdiğimiz çalışmaları değerli milletvekillerimizle paylaşmak amacıyla buradayız. Üç ay boyunca sürdüreceğimiz Komisyonumuzun, kadınların şiddet ve ayrımcılığa maruz kalmasını önlemek adına önemli adımlar atacağına inanıyorum. Kadına karşı şiddeti, insanlık adına bir ihanet olarak görmekteyiz.”

“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi, kadına yönelik şiddet sadece kadını değil, aileyi, toplumu ve hatta gelecek nesilleri etkileyen derin bir sorundur. Bu nedenle, kadına yönelik şiddeti meşru göstermeye çalışan tüm mazeretleri reddediyoruz. Şiddeti savunan her türlü söylem ve davranışa karşı kararlılıkla durmaya devam edeceğiz.”

“Aile mahkemeleri oluşturarak önemli bir eksikliği giderdik”

Son 22 yıl boyunca, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı ve Kadının Güçlenmesi Stratejisi gibi belgelerle kadınların güçlendirilmesine yönelik çeşitli politikaları hayata geçirildi. Bu kapsamda, aile hukukuna dair özel mahkemeler kurduk; şu an 497 aile mahkemesi aktif olarak hizmet vermektedir.

“6284 sayılı Kanun’daki tedbirlerle korumayı artırdık”

2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı Kanun, şiddete maruz kalan veya tehlike altında olan kadın ve çocukların korunmasına yönelik tedbirler sunmakta. 2020’de Adalet Bakanlığı bünyesinde, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiYLE Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi kurduk. Böylece, adli süreçteki mağdurların korunmasını hedefliyoruz.

Her adliyede tedbir mahkemeleri belirleyerek 6284 sayılı Kanun gereğince karar verme yetkisini sağladık, özellikle büyük şehirlerde yoğunlaşmış durumdayız.

“Cinsiyet ayrımcılığına karşı düzenlemeler yaptık”

Kadına yönelik şiddetle ilgili etkin soruşturmaları gerçekleştirmek amacıyla Özel Soruşturma Büroları ve Tedbir Mahkemeleri kuruldu. Türkiye genelinde 242 adliyede bu bürolar çalışmakta. Kadınları özellikle koruyan düzenlemeler, 2005 yılında kabul edilen Türk Ceza Kanunu ile güçlendirildi. Suçun cinsiyet ayrımcılığı içermesi halinde daha ağır cezalar uygulanacak.

“Kadın koruma mekanizmalarını güçlendirdik”

Mayıs 2022’deki düzenlemelerle, kadına karşı işlenen ağır suçların cezasını artırdık. Kasten öldürmenin cezasını ağırlaştırdık; yaralama ve tehdit suçlarının da ceza sınırlarını yükselttik. Israrlı takip, ayrı bir suç olarak tanımlanarak kadınların korunmasındaki mekanizmaları daha da güçlendirdik.

“Adalet kurumlarında kadın temsil sayısını artırdık”

Adalet Bakanlığı olarak, kadınların adalet sisteminde yer almasına önem veriyoruz. 2002 yılında 1,847 kadın hakim ve savcı varken; bu sayı bugün 9,353’e yükseldi. Toplamda, hakim ve savcının %38’i kadındır. 95,870 personelin yarısı kadın çalışanlardan oluşmakta.

Bizim amacımız, insan hakları ve onurunu korumaktır. Bir kadının veya herhangi bir bireyin şiddete maruz kalmaması için tüm gücümüzle mücadele ediyoruz. Kadına yönelik şiddetin engellenmesi, toplumsal bir sorumluluktur ve bu konuda herkesin ortak bir çaba göstermesi gerekmektedir.” (ANKA)


Mukadderat: Yalnız kalma korkusunun çözümü evlilik midir?

Günün öne çıkan haberleri….

TIKLAYIN – Yıllık enflasyon TÜİK’e göre yüzde 47,09, ENAG’a göre 86,76 oldu

TIKLAYIN – Fırat’ın batısını boşaltıyorlar: ABD destekli PYD/DSG, Deyrizor’da İran milislerine sınırlı harekât başlatacak iddiası

TIKLAYIN – Kirada tavan zam oranı belli oldu

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök | En prestijli ödül, tarihimizin en büyük başarısızlığına verildi; Aydın Doğan ödül verirken aklıma gelen soru

TIKLAYIN – Dikkat, son tarih 31 Aralık: Aracına bu sistemi taktırmayan, akaryakıt alamayacak

TIKLAYIN – “İlham veren 100 kadın” açıklandı: Akbelen Ormanı’nı savunan Nejla Işık listede

Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’den aile hekimlerine: Greviniz sistemi aksatmadı, insanlar ‘Ne yapıyor aile hekimleri?’ diye sormaya başladı

Zam hesabında son durum: Memur maaşı ve emekli aylığı ne kadar olacak?

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir