Herkesin mutfağında var! Mikroplar içinde cirit atıyor, işte sarı bezin verdiği zarar

Kullanışlı ve fiyat açısından uygun bir ürün olan sarı bez mutfak tezgahlarının vazgeçilmezidir. Ancak mutfakta temizlik için kullanılan bu ürün aslında tam bir mikrop yuvası.

Genellikle tezgah, masa gibi alanları silmek için kullanılan sarı bez, mikropların üremesi için en verimli alandır. Islak zemine daha çok yapışan mikroplar bu sayede kolayca üreyebilirler.

Sıcak suyla yıkadığımız sarı bezlerin arındığını düşünürken aslında mikropların çoğalmasına zemin hazırlamış oluruz. Bu noktada asıl problem, bezlerin ıslak kalmasıdır. Doğru bilinen yanlış ise, sarı bezlerin uzun ömürlü olmadığıdır.

Tek kullanımlık olan sarı bezler, ıslak kaldığında mikrop oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle bir yere asıp kurutulması gerekir. Ancak sarı bezleri bir kez kullandıktan sonra çöpe atmak daha faydalıdır.

Defalarca kullanılan sarı bezler petrol türevi olduğu için doğaya zarar verir. Çoğunlukla temizlik için kullanılan bezlerin doğaya olan zararı da bir hayli fazladır. Bu nedenle kullandığınız bezlere özen göstermeye çalışılması gerekir.

Sarı bez yerine ne kullanılmalı?

Mutfak tezgahlarını temizlerken sarı bez yerine farklı alternatifler tercih edebilirsiniz. Örneğin mikrofiber bezler hem uzun ömürlü hem de sağlık açısından bir tehdit oluşturmaz.

Mikrofiber bezler sarı bezlere kıyasla daha sağlıklı ve temiz bir seçenektir. Mikroskobik liflerden yapılan bu bezler, yüzeyleri derinlemesine temizlemek ve kirleri çekmede oldukça etkilidir. Bu özellikleri sayesinde, su veya temizlik ürünü kullanmadan bile etkili bir temizlik sağlayabilirler.

Mikrofiber bezler, diğer kumaşlara göre daha hızlı kurur. Bu özellik, bakteri ve küf oluşumunu önleyerek hijyenik bir temizlik sağlar. Genellikle dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Diğer kumaşlara göre daha az yıpranırlar ve uzun süre etkili bir şekilde kullanılabilirler.

Aynı zamanda makinede yıkanabildikleri için uzun süreli kullanım sağlar. Bu sayede hem doğaya hem de sağlığa karşı bir önlem almış olursunuz.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir