Diyabetin Ağız ve Diş Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Üsküdar Diş Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetin ağız ve diş sağlığına olan etkilerini açıkladı.
Kan Şekeri Kontrolü Önemli
Diyabetin vücudun enfeksiyonlara karşı direncini azaltabileceğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Baki Meşe, yüksek kan şekeri seviyelerinin diş eti hastalıklarının gelişmesine zemin hazırlayabileceğini belirtti. Kan şekeri kontrolünün iyi olması durumunda, ağız içindeki enfeksiyonların önlenmesine ve diyabetin kontrol edilmesine olumlu etkileri olabileceğini dile getirdi.
Dr. Baki Meşe, diyabetli bireylerin beslenme ve yaşam tarzlarına dikkat ederek kan şekeri seviyelerini dengelemelerinin ağız içi enfeksiyonları riskini azaltabileceğini önerdi.
Ağız Sağlığı ve Kan Şekeri Kontrolü
Ağız sağlığının iyi olmasının, diyabet kontrolünü kolaylaştırabileceğini belirten Dr. Baki Meşe, ağız hijyenine dikkat edilmesinin önemini vurguladı. Ağız içindeki enfeksiyonların kan şekeri seviyelerini artırabileceğini ve diyabet kontrolünü zorlaştırabileceğini ifade etti.
Dr. Baki Meşe, diyabetli bireylerin ağız sağlığını korumak için dişlerini düzenli fırçalamaları ve diş ipi kullanmalarının yanı sıra düzenli diş hekimi kontrollerine gitmelerini, sigaradan uzak durmalarını ve kan şekeri seviyelerini dengelemelerini önerdi.
Öneriler
Dr. Baki Meşe, diyabetli bireylerin ağız sağlığını korumak için alabilecekleri önlemler hakkında şunları söyledi: Günde en az iki kez diş fırçalamak, diş ipi kullanmak, şekersiz sakız çiğnemek veya su tüketimini arttırmak, düzenli diş hekimi kontrollerine gitmek, sigaradan uzak durmak, beslenme ve yaşam tarzlarına dikkat etmek kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir ve ağız içi enfeksiyonları önlemede destek olabilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı