Taste Atlas 2023 Yılının En İyi 100 Yemeğini Seçti: Listede 8 Türk Yemeği Yer Aldı

Taste Atlas, 2023 yılının en iyi 100 yemeğini belirledi ve bu prestijli listeye 8 Türk yemeği de dahil oldu. 

Gelin listede hangi yemekler var birlikte bakalım!

Gastronomi dünyasının prestijli platformlarından biri olan Taste Atlas, küresel mutfaklardan çeşitli yemekleri değerlendirerek dünyanın en çok beğenilen 100 yemeğini seçti!

Teste Atlas’ın listesine Türk mutfağından da 8 yemek girdi!

Listede ilk sırada Brezilya mutfağının “Picanha”sı yer aldı.

Picanha, Brezilya’da özellikle popüler ve çok değerli olan taze bir sığır eti kesimidir. Picanha, hayvanın arka tarafında, poponun üzerinde bulunur.

İkinci sıraya ise Malezya’dan “Roti canai” yerleşti.

Roti canai, un, su, yumurta ve Hint kökenli yağ ile yapılan, ancak esas olarak Malezya ve Endonezya, Brunei ve Tayland gibi çevre ülkelerle ilişkili geleneksel bir tavada kızartılmış gözlemedir.

Tayland’dan “Phat kaphrao” üçüncü sıranın sahibi oldu.

Tayland mutfağının özgün lezzetlerinden biri olan bu klasik tavada kızartma, kıyma veya deniz mahsulleri gibi çeşitli ana malzemeleri, fesleğen, arpacık soğanı, sarımsak ve acı biber gibi zengin aromatik bileşenlerle harmanlar. Genellikle yanında pirinç, sahanda yumurta ve ekstra balık sosu ile sunulur.

Dördüncü sıranın sahibi ise İtalya’dan “Pizza Napoletana” oldu.

Napoli’nin kalbinde doğan ve tüm dünyaya yayılan Pizza Napoletana, kendine has özellikleri ile bilinen bir lezzettir. İtalyanların geleneksel yemek kültürünün önemli bir parçası olan Pizza Napoletana, ince hamuru, taze domates sosu ve mozzarella peyniri ile dikkat çeker.

Çin’in “Guotie”si ise beşinci sırada.

Guotie olarak bilinen Çin jiaozi Börekünün tavada kızartılmış çeşidi, tipik olarak kıyılmış domuz eti, Çin lahanası, yeşil soğan, zencefil, pirinç şarabı ve susam yağı ile doldurulmuş bir Kuzey Çin Böreğidir.

Altıncı sırada yine bir Tayland yemeği olan “Khao soi” var.

Kuzey Tayland’ın kendine özgü bir yemeği olan khao soi, çok sayıda bölgesel etkinin birleştirildiği lezzetli bir hindistancevizi çorbasıdır. Çorbanın tabanı, hindistancevizi sütü ve kırmızı köri ezmesini birleştiren hafif baharatlı bir et suyudur.

Yedinci sırada Hindistan’ın “Butter Garlic Naan”ı bulunuyor.

Hint mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan tereyağlı sarımsaklı naan, tadıyla damakları büyüleyen bir gözleme çeşididir. Bu eşsiz lezzet un, maya, tuz, şeker ve yoğurt kullanılarak hazırlanır. Hamurun tandırda altın rengini alana kadar pişirilmesi sonrasında, tereyağı ya da ghee ile lezzetlendirilir. Son dokunuş olarak ise, naan kıyılmış sarımsakla taçlandırılır.

Çin’in “Tangbao”su listede sekizinci sıranın sahibi.

Tangbao’da köfteler genellikle jelatinli bir dolgunun etrafına sarılmış, üstte bükülmüş ve kapatılmış ve daha sonra buharda pişirilmiş mayalı veya sade hamur hamuru ile yapılabilir.

Dokuzuncu sırada Rusya’nın et yemeği “Shashlik” var.

Shashlik, bölgesel ve dini tercihlere bağlı olarak kuzu, sığır eti veya domuz eti gibi marine edilmiş, şiş ve ızgara et parçalarından oluşan geleneksel bir Orta ve Batı Asya barbeküsünün adıdır. Kuzu, sığır eti veya domuz eti genellikle dolmalık biber, soğan, mantar veya domates gibi sebze parçalarıyla birleştirilir.

Listenin onuncu sırasına Tayland “Phanaeng Curry” ile yerleşiyor.

Phanaeng köri, kalın bir doku ve tuzlu-tatlı fıstık aroması ile karakterize edilen bir çeşit Tay körisidir. Hindistan cevizi sütü, panang köri ezmesi, makrut limon yaprakları, balık sosu ve hurma şekeri ile haşlanmış etlerden oluşur.

Listenin on birinci sırasında “Pappardelle al cinghiale” bulunuyor.

Pappardelle ünlü bir Toskana makarna çeşididir. Pappardelle al cinghiale, yaban domuzu ile hazırlanan, zengin bir domates ve kırmızı şarap sosunda uzun- yavaş kaynama ile elde edilen yoğun, çok daha güçlü bir tada sahiptir.

On ikinci sırada Portekiz’den “Amêijoas à Bulhão Pato” var.

Adını 19. yüzyıl şairi Raimundo António de Bulhão Pato’dan alan bu basit Portekiz yemeği, istiridye ve zeytinyağı, sarımsak, limon suyu ve taze kişniş bazlı lezzetli bir sosu birleştiriyor.

Endonezya’dan “Pempek” ise on üçüncü sırada.

Pempek, öğütülmüş balık eti ve tapyoka ile yapılan geleneksel bir Endonezya balık kekidir.

Vietnam’dan “Meat and Cold Cuts Bánh Mì” ise listenin on dördüncü sırasına yerleşti.

Adından da anlaşılacağı gibi, sandviç, dilimlenmiş kavrulmuş domuz eti, dilimlenmiş domuz eti, dilimlenmiş domuz eti veya domuz sosisi gibi çeşitli Vietnam soğuk etleri ile salatalık, mayonez, salamura havuç ve daikon ve ekmek rulosuna doldurulmuş karaciğer pate ile yapılır.

Tayland’ın “Tom kha gai” yemeği listede on beş numaranın sahibi.

Tom kha gai, ülkenin orta kesiminden gelen ve komşu Laos’un etkisini taşıyan Tayland’ın lezzetli ulusal yemeğidir. Hindistan cevizi sütü, tavuk parçaları veya parçaları, galangal, limon otu, sarımsak, kuşbakışı acı biber, kaffir limon yaprakları, balık sosu ve shiitake mantarlarından oluşan bir çorba çeşididir.

Brezilya “Vatapá” ile on altıncı sırada.

Vatana, bayat ekmek, balık, karides, hindistan cevizi sütü, manioc unu, dendê palmiye yağı ve kaju fıstığı kombinasyonundan oluşan bir ana yemektir.

On yedinci sırada Yunanistan’dan “Dakos” yer alıyor.

Dakos veya ntakos, ufalanmış myzithra peyniri, doğranmış olgun domatesler, bütün zeytinler, kapariler, taze kekik ve birkaç cömert yüksek kaliteli zeytinyağı sıçraması ile doldurulmuş paximadi adı verilen kuru bir arpa rusk’tan oluşan geleneksel bir Girit yemeğidir.

Peru’dan “Leche de tigre” listenin on sekizinci sırasında.

Leche de tigre, balık tüketildikten sonra kalan ceviche suyundan oluşan bir Peru spesiyalitesidir.

Meksika’nın “Carne asada tacos”u listenin on dokuzuncu sırasına yerleşti.

Carne asada tacoları tarihteki ilk tacolardır. Sıcak kömürler üzerinde pişirilmiş ince et dilimleri ile yapılan ilk tacoların 1500’lerde ortaya çıktığına inanılıyor. Et, bir mısır tortillasına yerleştirilir ve guacamole, soğan, acı biber ve limon ile doldurulur.

Yirminci sırada ise Türk mutfağından “Cağ Kebabı” yer aldı.

Cağ kebap, Türkiye’nin Erzurum şehrinden gelen bir kebap çeşididir. Yaklaşık 12 saat soğan, tuz ve karabiberle marine edilmiş kuzu ile yapılır ve et daha sonra büyük bir yatay şiş üzerine konur ve odun ateşinde pişirilir.

Taste Atlas listesine giren diğer Türk yemekleri ise şunlar:

Taste Atlas listesinin 37. sırasında İskender Kebap yer aldı.

38. sıranın sahibi ise yine Türk mutfağının mantısı oldu.

60. sıranın sahibi döner kebap oldu.

Adana kebap listeye 70. sıradan yerleşti.

Mercimek çorbası da listeye 72. sıradan giriş yaptı.

Hünkar beğendi de Tasta Atlas listesinde 77. sırada yer aldı.

Listeye giren son yemek ise 89. sıradaki tombak döner oldu.

Listenin tamamını merak edenler için:

Sizce listede başka hangi Türk yemekleri olmalıydı. Yorumlarda buluşalım!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x